На 15 октомври 1917 г. е екзекутирана легендарната Мата Хари. С това

...
На 15 октомври 1917 г. е екзекутирана легендарната Мата Хари. С това
Коментари Харесай

На този ден: Екзекутират легендарната Мата Хари

На 15 октомври 1917 г. е екзекутирана легендарната Мата Хари. С това име е известна Маргарета Гертруда Зеле, нидерландска танцьорка, куртизанка и една от най-известните шпионки от Първата международна война.

Вербуването й остава мистерия. Някои историци смятат, че Мата Хари приключва немска разследваща школа в Антверпен, Белгия. Други са на мнение, че виновността й е мощно пресилена, само че губейки войната, Франция се нуждае от изкупителна жертва.

Вероятно Мата Хари се е занимавала с шпионска активност доста преди войната. След като пораждат съмнения за активността й, французите я изпращат на задача в Мадрид, като по време на престоя прихващат военно известие от немското посолство в Мадрид до Берлин.

В него се приказва за френски сътрудник H-21. На 13 февруари 1917 година в Париж френското контраразузнаване прави претършуване в хотелската й стая и въпреки да не намира безапелационни доказателства, я арестува и упреква, че работи за германците.

Присъдата е гибел посредством разстрел. През цялото време Мата Хари поддържа тезата, че е почтена и че е изпълнявала само заповедите на френското контраразузнаване.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР